Skrytý příběh Velké čínské zdi

Prima ZOOM - 17. října 2017 ve 20:00 - Skrytý příběh Velké čínské zdi

To, co víme o Velké čínské zdi, se pořád mění. Jizvy po celé její délce svědčí o úspěšně odvrácených útocích i ztrátě zničených obranných bašt. Stavební schéma zase poukazuje na postupný vývoj konstrukčních technik. Jak byla Velká čínská zeď postavena? K čemu sloužila? A jak se na ní lidem žilo? Ještě před deseti lety jsme si mysleli, že na všechny tyto otázky známe jednoznačnou odpověď. Jenže díky novým historickým objevům a poznatkům se tento výjimečný lidský výtvor, který je mimochodem dvakrát delší, než vědci dosud předpokládali, ukazuje v úplně novém světle.

Prima ZOOM - 17. října 2017 ve 20:00

Wikipedie:

Velká čínská zeď (čínsky v českém přepisu Chang-čcheng, pchin-jinem Chángchéng, znaky zjednodušené 长城, tradiční 長城; česky „Dlouhá zeď“) je starý systém opevnění táhnoucí se napříč severní Čínou. Dnešní podoba zdi byla vybudována za dynastie Ming v době od konce 14. do začátku 17. století. Jejím účelem bylo chránit Čínu před mongolskými nájezdy. Podobná opevnění proti vpádům kočovných kmenů byla však budována již v dávnějších dobách.

Zeď se táhne v délce cca 3460 km (se všemi odbočkami 8858,8 km), východní počátek má v Šan-chaj-kuan při Pochajském zálivu v provincii Che-pej na hranicích vlastní Číny a Mandžuska a končí daleko na západě u Ťia-jü-kuan v provincii Kan-su na pokraji pouště Gobi, v místech, kudy přes roztroušené oázy kdysi pokračovala západním směrem Hedvábná stezka. Nutno zdůraznit, že zeď v některých úsecích probíhá v několika liniích a vytváří odbočky (započteno do celkové délky), na jiných místech je naopak přerušena. V roce 2009 čínské úřady ohlásily, že byly nalezeny dosud neznámé zbytky čínské zdi. Celková délka zdi dnes tedy činí 8851 km.

Velká čínská zeď

Skrytý příběh Velké čínské zdiPrima ZOOM - 17. října 2017 ve 20:00.


 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum