Sv. Gorazd

4. září 2017 - zdroj tisková zpráva

Vzpomínkové akce při příležitosti 75. výročí mučednické smrti pravoslavného biskupa sv. Gorazda

Pravoslavný biskup svatý mučedník Gorazd byl před 75. lety popraven v souvislosti s odbojovou akcí československých parašutistů proti Reinhardu Heydrichovi v roce 1942.

Akce budou zahájeny svatou liturgií dne 4. září od 9.30 hodin v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ul. 9, Praha 2.

Bohoslužbu povede Jeho Vysokopřeosvícenost Michal arcibiskup pražský a českých zemí spolu s Jeho Vysokopřeosvíceností Eliou, metropolitou oulským z Finské pravoslavné církve a Jeho Přeosvíceností Izaiášem biskupem šumperským, vikárním biskupem olomoucko-brněnské eparchie. Dále se svaté liturgie zúčastní duchovní zahraničních pravoslavných církví ze Srbska, Ruska a Ukrajiny a pozvaní hosté: Jeho Eminence Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský, metropolita a primas český římskokatolické církve; bratr ThDr. Tomáš Butta, patriarcha Církve československé husitské; Jeho Eminence, PhDr. Pavel Benedikt Stránský, biskup Starokatolické církve v ČR a zástupci diplomatického sboru v ČR.

Poté proběhne ve 14.35 hod. pietní vzpomínka a kladení věnců na Kobylisské střelnici, kde byl svatý mučedník Gorazd přesně v tomto čase před 75. lety popraven.

Okolo 16. hodiny se uskuteční ještě krátká modlitební vzpomínka u pamětní desky na Pankrácké věznici v Praze 4, kde byl svatý vladyka Gorazd vězněn a mučen. Vzpomínkové akce budou zakončeny ve večerních hodinách slavnostní recepcí v Martinickém paláci v Praze 1.

Svatý Gorazd II., vlastním jménem Matěj Pavlík, (*26. května 1879 Hrubá Vrbka - †4. září 1942 Praha) byl nejprve katolický kněz a později biskup pravoslavné církve v Československu a propagátor návratu k cyrilometodějské tradici. Za podíl na ukrývání parašutistů, kteří provedli odbojovou akci proti R. Heydrichovi, byl zajat, mučen a popraven nacisty. Jako mučedník byl svatořečen 4. - 6. září 1987 v Olomouci.

Sv. Gorazd

Sv. Gorazd. Fotografie: 1. Sv. Gorazd II., 2. sv. Gorazd - ikona, 3. sv. Gorazd, 4. krypta chrámu sv. Cyrila a Metoděje, 5. krypta chrámu sv. Cyrila a Metoděje.


 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum