Kriminálka Jurský park

8. září 2017 - zdroj TV Prima

Vydejte se ve stylu klasických kriminálek po stopách zajímavostí světa dinosaurů. Prima ZOOM vám ukáže svět, jaký je. Od 12. září 2017 ve 2:15 - Kriminálka Jurský park.

Kriminálka Jurský park - 6 dílů, každé úterý ve 2:15 (2:20)

Seriál zpochybňuje dlouho zažité představy o dinosaurech a pokládá radikálně provokativní otázky. Dr. Phil Manning se hned v prvním dílu vrhá na lebku Tyranosaura Rexe (T-Rexe) jménem Stan, aby zjistil, jestli byli tyranosauři opravdu obávanými predátory pravěku, nebo jestli to bylo pouze hloupé zvíře, které nacházelo kořist náhodou. Nejprve je potřeba zjistit tvar mozku. Ve skutečnosti se nejedná o mozek, jak jej známe dnes, spíš vypadá jako tlustší mícha. Nemá smysl porovnávat Stanův mozek s lidským, a tak bude muset najít mozek žijícího zvířete, který se bude nejvíc podobat Stanovu mozku. Jelikož jsou dinosauři příbuzní dnešních ptáků a krokodýlů, tak se Phil setká s veterinářem, který mu pořídí CT skeny mozku emu a krokodýla. Nicméně například oči pštrosa jsou pořád velmi odlišné od očí tyranosaura. Phil také stále ale neví, jestli měl Stan oči spíš jako orel, který vidí výborně ve dne, nebo jestli měl oči spíš jako krokodýl s výborným nočním viděním.

Další otázkou je, jak na tom byl T-Rex se sluchem. Je pravděpodobné, že měl schopnost slyšet nízkofrekvenční zvuk, který například lidé slyšet nemohou a který vydávají krokodýli, když se snaží zahnat jiného samce ze svého teritoria. Sloni tyto zvuky vydávají také. Samci tak hledají samice. Navíc mohou cítit otřesy způsobené dupáním. Dinosauří ucho je velmi podobné tomu ptačímu, takže je jisté, že slyšeli lépe nižší frekvence. Podle toho, co víme o sluchu ptáků a plazů, se dá uvažovat o tom, že T-Rex slyšel velmi dobře. Dál musí Phil zjistit, jak na tom byl T-Rex s čichem. Aligátor má ostrý čich, ale po porovnání velikosti části mozku zodpovědné za čich musel mít čich T-Rex mnohem ostřejší než aligátor. Spíš měl čich dobrý jako pes. Podle všeho měl tyranosaurus dobrý čich, zrak i sluch, ale otázkou stále zůstává, jak na tom byl s inteligencí. Aligátoři jsou schopni se učit, dokonce umí přijít na zavolání. I ptáci jsou chytří, jsou známé případy vran, které si umí vyrobit nástroje pro získání potravy. Když si Phil prohlédne CT sken Stanova mozku, vidí, že jeho čichové centrum je opravdu velké a zastiňuje v podstatě celý zadní mozek. A jak jsou na tom ostatní dinosauři?

  • 12. 9. – Rekonstrukce mozku tyranosaura
  • 19. 9. – Tajemství dinosauří chůze
  • 26. 9. – Barevný svět dinosaurů
  • 3. 10. – Úrazy dinosaurů
  • 10. 10. – Obři
  • 17. 10. – V kůži dinosaura

Kriminálka Jurský park

Kriminálka Jurský park:


 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum