Kryštof Kolumbus a jeho mapy

9. října 2017 - zdroj Prima ZOOM

Prima ZOOM - 10. října 2017 ve 20:00 - Kryštof Kolumbus a jeho mapy

Kryštof Kolumbus je objevitelem, který změnil svět. Díky jeho čtyřem výpravám a nespočtu přelomových objevů skončil středověk a začalo období renesance. A přesto byl mužem svíraným z jedné strany vlastní vírou a teologickým učením a z druhé strany geografickými fakty. Mužem, který nebyl schopný uvěřit tomu, co sám objevil a spatřil na vlastní oči. Zemřel, aniž by tušil, že stál u zrodu revoluce.

Fotografie: Arte France Agat Films & Cie - Prima ZOOM

Vydejte se společně s francouzským jachtařem Marcem Thiercelinem po stopách plavby Kryštofa Kolumba. Bez moderní navigace GPS! Zažijete dobrodružnou výpravu plnou nečekaných objevů stejně, jako se to poštěstilo kapitánovi a jeho posádce. Díky digitálním technologiím ožívají Kolumbovy mapy přímo před očima. Archivní záběry poskytují dokonalou představu o tom, jak se panenská země a její obyvatelé museli jevit samotnému velkému objeviteli. Sledujte a žasněte, jak Kryštof Kolumbus prosil Boha, aby mu ukázal cestu, a přitom měnil podobu celého tehdejšího světa.

Kryštov Kolumbus byl posedlý určováním míst a zachycováním na mapu světa. Od 12 let se plavil na obchodních lodích. Nejprve po Středozemním moři, později na oceánu od severní Evropy až k africkému pobřeží na jihu. Svět, který poznával tento zkušený námořník a vášnivý kartograf, popsal již Ptolemaios ve své Geografii. Díla tohoto řeckého matematika byla právě v této době znovu objevena. Ptolemaios popíral existenci dalších světadílů. Východ podněcoval zvědavost Kryštofa Kolumba. Snil, že obepluje svět, ale byl také obchodník. Věděl, že Dálný východ je obrovský trh, kde byly největší poklady – zlato, drahé kameny, koření – a toto bohatství bylo nyní nedostupné. Trasa, která umožňovala obchod mezi Evropou a Asií, byla před 30 lety uzavřena. Kolumbus odešel z rodného Janova do progresivnějšího Španělska, aby hledal způsob, jak uskutečnit svůj plán. Na konci 15. století zůstávala stále nezodpovězená otázka, jaký je obvod Země. Kolumbus chtěl dosáhnout Dálného východu ze západu.

Fotografie: Arte France Agat Films & Cie - Prima ZOOM

Po trase, na kterou se nikdo před ním neodvážil. Vypočítával vzdálenost, kterou bude muset zdolat, ale jeho výpočty byly chybné. Kdyby neudělal chybu, nikdy by nevyplul. Ve skutečnosti to bylo mnohem dál, než se domníval. Trvalo mu sedm let než přesvědčil španělské panovníky Ferdinanda a Isabelu, aby ho v jeho plánu podpořili. Stal se admirálem moří a oceánů a vyslancem španělské koruny a vypravil se na cestu s Pintou, Niňou a Santa Marií na cestu. Vyplul 3. srpna 1492. Byla to první ze čtyř výprav, které admirál do Nového světa podnikl. Jako první se držel západních větrů, pasátů, které ho dovedly přes Atlantik. Bylo to velmi odvážné. Námořníci se obávali, že se nedostanou zpět, a měli strach také z chaluh, které se však Kolumbovým lodím podařilo překonat. V noci z 11. na 12.října 1492 se před nimi vynořil ostrov. Kolumbus se domníval, že jsou to ostrovy u Japonska. Byly to však ostrovy, které nyní známe jako Bahamy. Přesto, že se Kolumbus později vypravil ještě na další tři výpravy, nikdy nepoznal skutečnou pravdu. Zmítal se mezi svými teologickými přesvědčeními a geografickými pravdami, které viděl na vlastní oči. Zemřel a nikdy se nedostal do Asie svých snů. Jeho výpravy však žijí jako jedno z největších dobrodružství všech dob. Stále častější námořní expedice později odhalovaly to, co bylo dosud neznámé, a americký světadíl zaujal na konci 16. století na mapách náležité místo.

Wikipedie

První výprava Kryštofa Kolumba započala 3. srpna 1492, kdy Kryštof Kolumbus vyplul na svou první plavbu do domnělé Indie ze španělského přístavu Palos de la Frontera se třemi loděmi - Niña, Pinta a Santa Maria (nikdy nebyly oficiálně pojmenovány). Patřily muži jménem Juan de la Cosa (španělský kartograf, dobyvatel a objevitel) a bratrům Pintónům (mořeplavcům a objevitelům). První Kolumbovou zastávkou byly Kanárské ostrovy, které patřily Kastílii. Tam doplnil zásoby a provedl drobné opravy. 6. září, měsíc po vyplutí ze Španělska, se pak vydal na pětitýdenní cestu napříč Atlantickým oceánem.

Zemi poprvé spatřil z lodě Pinta ve dvě hodiny odpoledne 12. října námořník jménem Rodrigo Triana, známý také jako Rodríguez Bermejo. Kolumbus pojmenoval ostrov San Salvador (domorodci ho nazývali Guanahani, jedná se o dnešní Bahamy). Který z bahamských ostrovů to byl, dnes přesně nevíme. Nejspíše se však jedná o Samana Cay, Plana Cays nebo ostrov San Salvador (pojmenován v roce 1925 ve víře, že právě to je Kolumbův San Salvador). Původní obyvatelé, na které Kolumbus narazil, byli údajně mírumilovní a přátelští.

Kolumbus také objevil severovýchodní pobřeží Kuby (28. října) a severní břeh ostrova Hispaniola (5. prosince). Tady také ráno o Vánocích 1492 narazila Kolumbova zásobovací loď Santa Maria na mělčinu a musela zde být zanechána. Tamní indiánský náčelník Guacanagari dovolil mořeplavcům, že se jich tu může několik usadit a byla zde založena první osada La Navidad, kde zůstalo 39 mužů.

Na zpáteční cestě mířil Kolumbus do Španělska, leč špatné počasí ho navedlo do portugalského Lisabonu. 4. března 1493 zakotvil vedle královské hlídkovací lodě. Po více než týdnu stráveném v Portugalsku vyplul do Španělska. Zprávy o objevení nové země se rychle rozšířily celou Evropou. Do Španělska se dostal 15. března.

Kryštof Kolumbus

Kryštof Kolumbus a jeho mapy. Fotografie: Arte France Agat Films & Cie - Prima ZOOM.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum