Svatá Ludmila

28. září 2017 - zdroj tisková zpráva

Ve dnech 28. až 29. 9. 2017 proběhnou vzpomínkové slavnosti při příležitosti 1096. výročí mučednické smrti sv. Ludmily, kněžny české.

Ve čtvrtek 28. září 2017 v 16:00 hodin bude Jeho Vysokopřeosvícenost Michal arcibiskup pražský a českých zemí Pravoslavné církve sloužit akafist (liturgický hymnus, v západní církvi též litanie) ke sv. muč. Ludmile v Bazilice sv. Jiří na Pražském Hradě. Spolu s ním bude sloužit Jeho Vysokopřeosvícenost Feodor, arcibiskup mukačevský a užhorodský, Jeho Přeosvícenost Izaiáš biskup šumperský a další duchovní Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku.

Svatá Ludmila

V pátek 29. září 2017 od 10:00 bude Jeho Vysokopřeosvícenost Michal arcibiskup pražský a českých zemí sloužit Svatou liturgii v Tetíně v Chrámu sv. Ludmily s výše uvedenými hosty.

Sv. Ludmila se narodila dle dostupných pramenů v r. 860 a okolo roku 875 se vdala za knížete Bořivoje I. - prvního historicky doloženého Přemyslovce. Položila se svým manželem základy ke christianizaci Čech. Roku 882 pokřtil sv. Metoděj knížete Bořivoje I. na Moravě, a poté také kněžnu Ludmilu v Čechách. Jelikož přijala křest podle východního ritu (dnes bychom řekli pravoslavného), uctívá ji, stejně jako sv. Václava, pravoslavná církev jako své svaté.

Svatá kněžna Ludmila byla na pokyn své snachy Drahomíry uškrcena r. 921 na svém hradě Tetín a r. 925 nechal její vnuk sv. Václav přenést její ostatky do Baziliky sv. Jiří na Pražském Hradě, kde jsou uchovány dodnes.

Svatá Ludmila

Svatá Ludmila. Na fotografiích: Sv. Ludmila, sv. Ludmila - ikona, Tetín a Bazilika sv. Jiří na Pražském Hradě.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum